tisdag 9 september 2008

Sylta & safta

Experimentverkstaden är igång för fullt på kvarnen. Jag kokar just nu ketchup på ekologiska tomater från Järvsö och en, i mitt tycke, underbar marmelad/confit på gula tomater, också från Järvsö, smaksatta med äkta vaniljstång och rostad svartpeppar. Så otroligt gott! Att rosta peppar är mycket outnyttjat. Prova själva. För ett par år sedan gick jag på Chaine Rotissures kurser i Stockholm. Jag minns inte vem det var som introducerade karameliserad färsk annanas med rostad svartpeppar, men ett verkligt matminne är det.

Ikväll kommer Eva-Lisa Bjerhagen som är expert på syltning och saftning. Eva-Lisa har ett företag inom småskalighet hon gör underbara saker med det som naturen ger. Bland annat en älgörtsdricka som jag serverar på kvarnen. En succé. Det finns många som gör älgörtsdricka men ingen gör den så bra som Eva-Lisa.

Hann med en vända ner till Däckab i Delsbo och böt däck. Mannnen som böt däck var inte bara bilman utan också intresseard av svampplockning- vilket fick oss båda att falla i trans över detta stora svampår. Aldrig har vi sett så mycket svamp! Sillkremla tyckte han var suveränt. Vi kom också att tala om surströmming, som jag älskar, och att hans thailändska hustru och henns vänner gillar det också! Han berättade att det finns mycket värre saker i Thailand. Låter spännande jag bad honom köpa med sig hem några exempel nästa gång han reser dit. Intresset för mat finns ibland på oväntade ställen.

Inga kommentarer: