tisdag 1 december 2009

Svinigt är ordet

Först svininfluensan som drar över världen och nu svinskandalen!

Man tror nästan att man läser ett nummer av MAD eller Blandaren.
Om inte Anna Anka fullständigt tar över årets Blandaren måste det bli svinen som gör det.

Jag tror att vi alla har fått nog av matfusket vid det här laget. Men ska vi orka förändra vår vardagshushållning så att vi inte är i matfuskarnas våld? Hur ska vi praktiskt göra det?

Eskil Erlandssson och veterinärsamfundet har misslyckats i att ta sitt ansvar på ett sätt om är mycket obehagligt.

Den svenska självbilden av att "vi gör det lite bättre i Sverige än i andra sämre länder" hoppas jag att vi kan nyansera i framtiden. Det är som ett kollektivt diktatursmantra som Sverige används sedan Folkhemstiden. Ibland spyr jag på detta!

Djurrättsalliansen har gjort ett modigt jobb och helt plötsligt är veganerna i finrummet. Trots att de behandlas tufft av ordentligt skräckslagna representanter från tillsynsmyndigheter och ansvariga politiker tycker jag att de står pall.

Så här får inte djur behandlas.
Grisarnas situation skiljer sig säkert inte från annan djurhållning tyvärr. All djurhållning måste ses över omedelbart. Kontroll, lagstiftning och ja, prisanpassning är nödvändigt.

Man brukar ju säga att jordbrukspolitik är det svåraste som finns. Att makten är enorm hos jordbrukarna. I Frankrike säger man att det är de gigantiska jordbrukarna/lantbruksindustrin i Bretagne som dikterar villkoren för beslutsfattarna såväl i Frankrike som i EU vilke inte har något att sätta emot.

Har vi en liknande situation i Sverige? För det är ju tydligt att veterinärer tänker inte rapportera om missförhållanden och branschens heder var inget värd då man så tydligt inte tillsatt en fungerande egen kontroll.

Jag är köttätare men jag tänker nu undvika att köpa kött i vanliga affärer och handla direkt av bönder som jag känner.

På kvarnen ska vi försöka att bli återförsäljare av kött från seriösa uppfödare - inte djurplågande vinst maximeranade bönder.

Till sommaren ska vi se till att vi handlar kött från uppfödare vi känner.

Inga kommentarer: