Kommer just tillbaka från en veckas inspirerade utbildning i surdegsbakning.
Eldrimner arrangerade bakkursen på Kaxås Vedugnsbageri i Jämtland med Manfred Enoksson bagarmästare från Saltå Kvarn som lärare.
Det var en fantastisk vecka. Nu vet jag allt jag inte kan vad gäller bakning!
Men två surdegar i väskan kom jag hem och det är dags att kavla upp ärmarna och öva och öva inför sommaren.
Inte bara utbildningen gav mig oerhört mycket utan naturen i Kaxås var något av det mest storslagna jag upplevt. Människorna som gick kursen var fantastiska och inspirerande och det var så skönt att träffa andra galningar som drivs av visioner om att göra något med mat. Se lite bilder om ni vill.
Kersti och Peter äger Kaxås vedugnsbageri som de har byggt i Kerstis föräldrahem. Här bakar de i en stor vacker vedelad ugn som byggts av Jens Fischer. Ugnen påminner om ugnen på Rosendals trädgårdar. De fick pris på årets Eldrimner och en stor artikel i Gourmet bekräftar att i Kaxås finns några av Sveriges bästa vedugnsbagare. Tänk att ett par bagare kan sätta en lite by som Kaxås på kartan! Jag planerar redan att åka tillbaka till dem efter jul. Besök dem ni också. En fantastisk utflykt om ni är i Åre.
Manfred lärde oss att sätta surdeg och att baka allt från det godaste rågbrödet jag ätit till Levain, wienerbröd, kanelbullar, sockerkringlor mm.
Men detjag uppskattade mest var all bakteknik, mjölkunskap och kemiska grunder. Det intressanta med Manfreds sätt att baka är att han nästan uteslutande jobbar med råvaror som är så lite bearbetade och därigenom så näringsrika som möjligt. Mjölet var fantastiskt att få kunskap om . När vi åt en tunn skiva av rågbrödet konstaterade Manfred att en sådan skiva hade lika mycket näring som en två tredjedels formfranska! Detta bekräftar mina funderingar kring om vi i ”rostbrödslandet” äter så näringsfattigmat att våra kroppar får för lite näring vilket gör att vi äter mer och mer och blir feta.
Jag hoppas att Manfred kan tänka sig att komma till kvarnen och hjälpa oss igång med bageriet och att vi kan göra kurser med honom framöver. Jag ska kolla med honom!
Recept på Manfreds baguette kommer snart till kvarnen!
Några bilder kan du se på Google Picasa!
1 kommentar:
Härliga bilder från en rolig bakkurs det enda moment som saknas är vårt spinningpass uppför Kaxbacken
Kram Kersti (femmenning)
Skicka en kommentar